Rites of passage vieren

Overgangen zijn er om te vieren.

Heb je een dochter die haar eerste maantijd heeft, heb je nieuw werk of stop je juist?

Ben je aanstaande moeder en wil je eens iets anders dan een babyborrel, zoek je iets dat jou voedt?

Wil je je verjaardag anders vieren, als een stap in het nieuwe? Ga je trouwen en wil je eens iets anders dan een gewone vrijgezellenparty?

Is een relatie beëindigd en zoek je een manier om dit symbolisch een plaats te geven, voor jezelf en/of voor je kind?

Heb je een burn-out, stap je een nieuwe levensfase in en heb je behoefte aan een ritueel?

Dat kan. Een middag / dag / avond met verhaal, klank en een symbolische stap om het moment kracht bij te zetten, afgestemd op jou, je kind of de persoon in kwestie.

Hoe?

  • Voorbereidend (skype)gesprek met de persoon in kwestie of iemand die de ander goed kent. Dat gaat meestal het beste met een wandeling in het bos.
  • Ik maak het scenario en creëer liederen, een passend verhaal, een symbolische handeling en ik zorg voor de aankleding van de ruimte.

Het is heerlijk de ander te zien opbloeien als een nieuw deel van zichzelf.

Waarom verhalen?

Bij elke levensfase kan een goed verhaal op de juiste plek bedding geven, een omhulling bij grote veranderingen.  De kracht die verhalen hebben om iets in beweging te zetten, te inspireren en te helen overtreft het effect van vele hedendaagse tools. Eeuwenlang is verhalenvertellen gebruikt als tool om mensen door ontwikkelingsstadia te brengen.  Metaforen helpen omgaan met trauma en verlies, met plotse veranderingen en overgangen. Het helpt om begrip te ontwikkelen van sociale, morele en emotionele uitdagingen die je tegenkomt op je weg.

Een greep uit de mogelijkheden :

Lentefeest het vertrouwen
Groeifeest wildewortels lien van camp verhalenvertelster vieren van levensmomenten1. Groeifeest voor je 12 jaar

12 jaar worden is niet niks. Alles verandert en misschien wil je een groot feest geven, maar wil je er ook iets symbolisch van maken. Ik vertel een passend verhaal en we verweven de symboliek van het verhaal op een manier die bij jou past. Het wordt nog krachtiger wanneer ook de familie erbij wordt betrokken.


lienvancamp_verhalenvertelster_wildewortels_voedendeverhalen_voorjongenoud_vertelwandeling_wortelvrouwtje_wildewandeling_verdiepingsdagen_vrouwenmomenten_2. Maancirkel voor meisjes

Wist je dat de eerste maantijd vroeger op een heel bijzondere manier werd gevierd? Elke maand kwamen vrouwen ook samen om hun “maantijd” te vieren in een Rode Tent en om er te rusten, te delen, te zijn.

Ben je tussen 11 en 15 jaar en wil je er graag meer over weten? Klik dan hier


3. Geboortecirkel / Blessingway voor de aanstaande moeder
blessingway katie atkinson

Katie Atkinson Blessingway

Een verwenmoment met vriendinnen, om de aanstaande moeder te bekrachtigen en te vertroetelen op haar weg naar mama zijn. Het is iets anders dan de babyborrel, waar de focus vaak vooral ligt op het geven van geschenken. Ik overleg met de moeder en vriendinnen waar er behoefte aan is. We delen in de veiligheid van de cirkel, ervaringen van vriendinnen. Mogelijke ingrediënten : een voedend verhaal, zingen en/of kleine symbolische handelingen die we samen kunnen doen/geven. Jouw babyborrel verrijken met een verhaal kan natuurlijk ook.

4. Het beëindvieren van levensmomenten lien van camp verhalenvertelster wildewortelsigen van een relatie, burn-out,  een zware ziekte, vaarwel zeggen op je werk, de dood van een huisdier,…

Dit zijn ook levensmomenten die een symbolische overstap verdienen waar een goed verhaal bedding kan geven. Ik maak ook verhalen op maat.

 

5. Iets nieuws verwelkomen : je nieuwe liefde, het  vieren van een jubileum, of een verhaal op je verjaardag om  je nieuwe levensjaar ten volle te verwelkomen

Bij deze wil ik je nog eens bedanken voor de fijne en op het einde
emotionele zondagvoormiddag. Je hebt dat schitterend gedaan. Dit zal
ik niet zo gauw vergeten. Stijn en Liesbeth, handfasting en vertelwandeling op maat voor hun tien jarig huwelijk.

“You may have tangible wealth untold, Caskets of jewels and coffers of gold. Richer than I you could never be; I know someone who told stories to me.”

Cynthia Pearl Maus